Literatura

O przyczynach i prawdzie (wiersz)

Andrzej Feret

O przyczynach i prawdzie

 

Oczu powieki, już zasnęło słońce,

Kładło na wodzie czerwieniom promieniem,

Czekaj mnie wiernie bez szkody namiętnie,

Natchnieniem żalem, ciszy wytęsknieniem.

 

Ciszy wiarołomnie uszom na dwa głosy,

Niespełnionym burzom błogosławieństw snów,

Stopom nurzanym we wodzie płomieniem,

Porankom namiętnym co nas i dosięgły.

 

Zostaw skargi ślepe, nie męcz więcej dnia,

Jedyna czyni, by nie chwalić śmierci,

Wszelkie zazdrości zajadle przeklinać,

Dionizyjskiej toni żąć* i miłościć.

 

Tak poczynając bratać dzień i noce,

Po dniu i nocce oddawać w pokoju.

 

*żąć – ścinać zboże lub trawę, wyciskać np. winne grona, także: wycinać swoich wrogów.

 

12 kwietnia, 2018

Andrzej Feret

--------------------------------------------------

fotografia z Internetu, Ivan Slavinsky

Sonety zostały napisane dla Boskiego Chóru.

 

(2) Facebook

 

 


przysłano: 21 maja 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca