sentymentalna noc czerwcowa
kołyski głos nocą gra fortepian
romans
i bólem trzeszczy paproć
i szczęście tak jak nieznajoma
a taniec mokrym postępuje fiakrom
czarna dorożka płynie wśród szuwarów
za lejce kot czarny pochwycił
i koń bułany jeden? dwa? trzy?
pięciu - w powietrzu żałość
jedynej dziewczyny - a gdzie kot czarny
tam jest Małgorzata
jedna królowa tak i trzyma żandarm
i tylko jedna romantyczka swarka
głosem doniosłym żali się na mglistość
źli się na żarty bo wśród baobabów
jest coś pięknego i że romantyczność
nie zna się na żartach
bo Wilno w deszczu bo tam jest listopad
a na jeziorze czerwcem błyszczy pyskiem
pyskiem pyzatym w lica i żandarmem swarką
tam piją ogień
w pysku żądzę błyszczy
i płynie taka cicha noc czerwcowa
taka doniosła poufna i pilna
która i czeka na sąd listopadowy
jaka tu była kiedy mały dobosz
ciemno i czarno
na bębenku grywał
więc płynie taka noc czerwcowa
cicha panieńska noc akurat żywa
taka liryczna czarna noc jaka jest żałość
jaka? taka panieńska u Pana Konstantego
a na plakacie rząd wzywa do wieszczy
aby pisali wieszcze wierszy jeszcze więcej jeszcze
i aby rządowi nie zabrakło wieszczy
dziś w pysk polewaj
tam piją żandarmi
płyną chochoły słomiane i polskie
za Wilnem z deszczu majaczy listopad
a dziś jest jedna noc pisana wierszem
taka czerwcowa noc
i romans
a pośród Żmudzi pijane żyrafy
z wielbłądem tygrys rozgrywa pokera
z boku zaś stoją strusie w piórach pawich
i znowu jakiś żandarm się rozpiera
z ukosa płynie jedna mgła i mglistość
tańczą dziewczęta wiatr loki rozpuszcza
i każda jedna w sobie furię trzyma
bo jest jedyna – i jedyna furtka
a sentymentalna noc czerwcowa
kołyską goni nocą gra fortepian
i bólem trzeszczy paproć nieznajoma
i szczęście takie jak … *
i romans
14 czerwca, 2021
Andrzej Feret
* (18+) proszę uzupełnić, w zależności od nastroju, propozycje: np. skurwysyn, itd.
--------------------------
Fotografia z Internetu
https://www.facebook.com/andrzej.feret.56/posts/352804452849578