Wiersz ekfraza do obrazu*
------------------------------
.
.
bliższy niż ciału koszula
własnego Orła miał król Krak
a właściwie król Krak miał też Smoka
Smok mieszkał z Krakiem
był jak brat
a Orzeł w chmurach
szybował
gdy nagle ktoś zadzwonił i zapytał
król Krak? Kraków?
a kto pyta? – odpowiedzieli na centrali
a tu cisza … bo ach
w słuchawce zaś zaległa cisza… ale ach
w słuchawce Kraków wyzywali… bo szlag
czasem telefon na Wawelu
dzwoni i pyta ktoś o rentę
lecząc się obok gdzieś w szpitalu
kiedy ktoś numer w państwie kręci
numer wykręcił i wciąż kręci
a gdy tymczasem…
w centrali cisza jest jak mak
jej zawsze wszystko nie wychodzi
makiem zasiało i jest szaaa
gdyż nie przynależą ojcom dzieci
numer centrali jest zmieniony
a Smok ziewając: wciąż zajęte
kropla za kroplą w deszczu ciecze
starzeje się nam zegar czasu
i ziarnko piasku ktoś w klepsydrze
rozdziela w bólu wciąż na pół
polski telefon miał król Krak
a może nawet własne berło
lecz gdy wykręcił do Symfonii
centrala rzekła: jest zajęta.
głos ściga echem od stuleci
tam gdzie ciało być nie może
aż wreszcie oddzwoniła doń Symfonia
odpowiedzieli rety: król nie żywy
pachniało mirtem alabastrem
pachniał ozon jak po burzy
wiatr łapał flagi łatwopalne
łatwopalne jednak szczere żywe
w łopotaniu
i skrzydła Orłu wciąż wydłużał
ślad silnych dłoni na słuchawce
bursztyn turkus zastrzeżony
niesubiektywny i tutejszy
telefon milczał był zmieniony
a gdy tymczasem…
technika przemian szła nie w żarty
gasły nie swojskie pyłki latarń
ruskie pierogi też odeszły
poległy w mące wałkowane
do garnków w kuchniach i z omastą
a gdy tymczasem… Smok z centrali
ziewając gadał do słuchawek
tak to się dzieje, gdy centralę
ze Smokiem z centrum władowali
tak to się dzieje –
drodzy parafianie
tak, właśnie, tak,
gdy się Smoka ma za brata
aż nagle ktoś zadzwonił spytał
w słuchawce była krótka cisza
myśli nabrzmiały szepty ścichły
tysiące myśli z gwiazd ubyło
król Krak z Symfonią nie zmieszany
podniósł słuchawkę a tu zmiany -
w słuchawce zaś nie zległa cisza
tylko centrala zanuciła:
haaalooo, haaloo tu Warszawa …
a Smoka głos gdzieś w diabły przepadł
własny telefon znowu gadał
król Krak za dłoń Symfonię trzyma
i nikt w słuchawce im nie gada:
pomyłka ….
18 czerwca, 2021
Andrzej Feret
----------------------------------
* Nr° 2.
Olej @Tesia Mazur ,,Orzeł przyjaźni, dialogu, więzi pomiędzy Polakami a Polonią na Świecie".