Polska jak wiersz
wiersz wam piszę
jak Marszałek prawo
jak rolnik co chlebem
karmi
jak żeńcy Boga… i to wino -
jak węgiel wrzucony
do piekarni
równość i życie
a wiersze dla kogo?
Mazowieckie pieśni nad pieśniami
i piękne życie wśród narodu
polskiego
i dziecko co kwili gdy
na świat przyjdzie – po prostu
w Bogu się pojawi…
piękne wiersze szeroka równina
i nadzieje i grom w szatana
słuszna nasza jest obrana sprawa
taka obronna – lecz ofensywna
co Boga szuka – wciąż szuka
jak pewność
pokój tobie Kraju jak dzieło
szeroki od Tatr do Bałtyku
i długi jak Odra i Bug jak atom
którego nikt nie rozbije
a wiersze piszę z nadzieją
że syk węży przełamie Chrystus
bo tak jest powiedziane w Ewangelii
zwyciężył węża
na drzewie życia
26 czerwca, 2021
Andrzej Feret Andrzej Feret | Facebook