wiersz taki jak Polska
budujemy gmach jak Polska jedna
budujemy zanim atom rozłupię
gdyż słusznie prawi Kościół
i słusznie ma zwyciężać
na syk węża ma
oddawać w kości
dla nikogo jakaś cudzoziemka
ale albo dla nas Polska jak
ciężki pług orny
a dla kogoś ble ble lekka taka
tak zwyczajna piosenka
a dla Ciebie?
póki pokój z tobą… Clausewitz myśli o wojnie
z Tumskiej wyspy garnę Góry Jasne
w Królewskich lasach strzegę barci
i zwierzyny
a w zaciszu kominka ogrzeję
swoje stopy i ślady mojej dziewczyny
a na równinie Mazowieckiej
kwitną kwiaty mojego dzieciństwa
dziś coś zgubiłem w Krakowie
i nie znalazłem z nimi żadnego pokrewieństwa
bo jak to byłoby wspaniale
gdyby dzwon Zygmunta rozkołysać
kiedy nie ma żadnych żali bo wtedy
jest jedyna Polska
bo mogłem pisać rzeko… jak rzeka
równie i piękna jak Wisła
co się nie zagubiła
bo skarb jest w Ewangelii –
gdzie?
tam gdzie serce bywa
i wiersze jak chleb jak węgiel czarne
jak nowo okrwawione dziecko
a Ty Polsko co piszesz w Krakowie
nie tak marnie
nie przepadnij nie ...
kochana Kobieto
26 czerwca, 2021