***(bukiet kwiatów polnych III)
zapal mi rację pamięci
nie przychodź jak cmentarz
możesz być różową
a potem ma mowa – i w jakim celu
pękaniem na łąkach puklami twych włosów
jak cmentarz – i z jakiej przyczyny
i po jakie licho o powód nie pytaj
nie pytaj dlaczego
lecz w sposób potoczny
wysilaj nie wymyślaj śmierci
jak wielka mowa – i w jakim celu
bo ma być wieczór poezja
i kielichy pełne
dlaczego?
może napiszę coś z Poego –
Edgara
z jakiego powodu?
może nawet z Dickensa
dlaczego?
a potem no jazda w ten wiersz –
niech będzie a powieki spadną –
chyba że będzie – łezka do łez
gdy spadną powieki modre z braci Grim –
a tam
znów rzęsa i powieka mruga
na jakiej podstawie?
a Ty moja droga jak piersi i bukszpan zimowy
jak zimowa sanna – i wiersz
o zimie
jak rozmaryn i mięta
a ja nie będę o śmierci rozmawiał
pamiętaj – będziesz senna ja
miętę będę zbierał
po jakie licho
i z jakiej przyczyny
dlaczego?
możesz być rózgą a ja
twardy jak stal … różem
czarny kot przeplata
a w tym wierszu zachowaj na pamięć
różową – dlaczego?
i w jakim celu
i za czyja zgodą?
powiem jaki ze mnie szal – szmal
szmalu
też nie pożałuję
nie będę śmierci słuchał bo i po co
za czyją zgodą chyba że się
ponownie upiję
z jakiego powodu
i po jakie licho chyba że
będę myślał o Tobie
dlaczego?
tak bardzo rozsądnie jak różowy gwoździk
po jakie licho
przychodzisz podchodzisz a jak mnie tam znajdziesz
kołyszę się w Tobie tak ciepły
na wietrze jak szalik jak wełniany szalik
i nie śpię, spać nie mogę
i palę cygara
tylko połóż swe włosy rozpuszczane
tak słowo po słowie – ja chcę
ja nie chcę – lecz gadam i chcę wciąż układać
a może z Andersena napiszemy bajki –
bajkami też możemy gadać –
rozważ też bajki – ja będę pamiętał
o śmierci – o śmierci jak pies kotu
i na jakiej podstawie
dopowiemy bajki – jak stal ja
a ty różowa – bajka –
dlaczego?
i czemuż nastawiam jak płytę
powtarzam
i z jakiej przyczyny
z jakiego powodu
wciąż pytam gdy myślę o Tobie
dlaczego?
panienko różowa!
1 lipca, 2021
Andrzej Feret Andrzej Feret | Facebook
-----------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook