***(bukiet kwiatów polnych IV)
(Paryż wymyślony)
vous tous - odkryta ty - kartka pocztówka pusta
vous tous - widokówka
cała ty – jak korespondencja droga i krzyż
chanson l'amour – po słowie słowo a tam dwunastka
i tancbuda i tawerna – pijalnia piwa
i melina i oberża i garkuchnia – cała ty
cała ty – czyż już lokalik niemy
chanson l'amour – niczego sobie ja palę papierosy
cafe la’bar i ten pub knajpeczka ten cukier szynk i klub
cafe la’bar zjeżdżamy tak realnie
w dołki
pijalnia piwa a szynk masz na palcach
knajpeczka gra – do drzwi austeria i zaparcie
cafe la’bar – w knajpeczce piwem też leją winem
restauracyjka jak kościelny grzech kawiarnia dziura
i tawerna po złudzenia wciąż spóźniona
odwrotem karczma i speluna
i jadłodajnia to zajazd kasyno i pijalnia piwa
knajpka lokalna
jak co dnia
trzymasz musset lafa
i ten bruk i kościół i ten widok
tak realny do złudzenia jak kumple
także dziś – odwrotem po złudzeniu
jest widok z mostu – bruk tu
i tu – a tam już nie ma
także dziś
chanson l'amour
vous tous - odkryta ty
cafe la’bar
trzymasz musset lafa
1 lipca, 2021
Andrzej Feret
----------------------------------------------------------
fotografia: Klub Poetów Niepokornych : Facebook
https://www.facebook.com/andrzej.feret.56/posts/363909655072391