***(bukiet kwiatów polnych IX)
nie myśl że wiersze pisać muszę
jak w wojsku
kiedy brak czasu
nie myśl że mi ktoś mawia
napisz bo czeka szczęście
ja nie wiedziałem że świat jest plugawy
„Smutno mi Boże” – Słowacki
a Wisła nożem
przerżnięta więc
smutno mi Boże gdy piszę
poematy
z dymem troska z dymem nadzieja
i mój pamiętnik artysty
puste kartki przebiera
także mi smutno że Twoje pamiętniki
nie opisują codzienność
we łbie – czyimś łbie są same inne
że Ty nie Je t’aime
i że Ty jesteś żartem
a łbom kosmiczne bzdury
te łby kosmologiczne - im nie
da rady nawet papież
i Maria z Nazaretu nie powie im dzień dobry
ani Bóg zapłać ...
poszukaj ich na Starym Mieście
może w Warszawie może w Krakowie
albo na Strasse der Liebe
a na papierze zapisz pocałunki
Twoje albumy puste
wiem to rozpacz – wiara sierżantów
aby coś ocalić
muszą smarować musztardą
po chlebie w godzinach ciszy
kiedy my mamy chęci być razem
aby nikt nie słyszał
wtedy oni musztarda i pieprz
3 lipca, 2021
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
---------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook