Literatura

***(bukiet kwiatów polnych XII) (wiersz)

Andrzej Feret

***(bukiet kwiatów polnych XII)

 

podarowałaś mi koniczynkę

policzę listki – cztery dziękuję

rwałaś na łące myśląc że wszystkim

dziś mnie dla szczęścia dziś obdarujesz

 

rwałaś myślałaś że może dzisiaj

a może jutro – czego masz czekać?

zdarzyć się może to co nawiedza

tak czekającą szczęścia kobietę

 

powietrze było nieco zgęszczone

a w tym powietrzu łan koniczyny

każda z poczwórnym listkiem stęskniona

tylko rwać szczęście – gdy głos oznajmiał:

 

na nic nie czekaj! nie ufaj cieniom!

 

a Ty samotna na łące rwałaś

gdy dłońmi – sama –

może je dotknę dziś może jutro

zerwij łan cały ja przyjdę po nie

 

abym nie czekał więc rwij nie zwlekaj

rwij bezlitośnie bo nas okradną

bo Cię okradną!

jak mnie okradli za piękną duszę

nie miej litości! nic nie oddawaj!

 

5 lipca, 2021

Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook

-------------------------------------------------

fotografia z Internetu : Facebook

 

 

 


przysłano: 2 sierpnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca