Literatura

***(bukiet kwiatów polnych XVII) (wiersz)

Andrzej Feret

***(bukiet kwiatów polnych XVII)

 

kłaniam się polskiej poetyce

kłaniam się czapką do ziemi w sprawie

w sprawie prostej na ulicy z piór

jak na Modlinie bajka pisana

polskiego marsza kajdaniarskich strof

Boya Gałczyńskiego pióro kość

 

kłaniam się w sukmanie czapką z piór

prochom poetów kłaniam się wiecznie

z obawy że zbraknie nam lat – kat?

my nie znajdziemy lecz kto nas znajdzie

wśród kości poległych niech trwa – cha!

nadzieja prochom niech zbywa nas

 

klnę się jak zawsze bóle jak grad

na ziemi polskiej pośród marazmu

zrzuć ten kaganiec – proste jak drut

my nad mogiłą się nie znajdziemy

żar rewolucyjny czyn i kark

nie schylaj głowy mów żnij i pieść

 

9 lipca, 2021

Andrzej Feret :  Andrzej Feret | Facebook

-----------------------------------------------

fotografia z Internetu : Facebook

 

 


przysłano: 8 sierpnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca