Literatura

***(bukiet kwiatów polnych XXI) (wiersz)

Andrzej Feret

***(bukiet kwiatów polnych XXI)

 

cisza przed burzą wyjaśni wiele

zmierzch ciemny profil ciemnicę kąt

gdy podły liść suchy bez mięty

profitem spada jak mały szkic

gdy po policzku dwie rysy toczy

czy też po żalach tłucze jak deszcz

 

mały ten listek żąda wyjaśnień

mało czy wiele … gdyby wiśniowy

zawsze wśród ceny żali czy zmierzch

rozstawi lampki oświetli twarz

ustali cenę gdy się spotkamy

bo bardzo ciężko gdy nawet liść

 

a wtedy wszystko to tylko bajka?

zawsze jest cena żali czy zmierzch

marzeniom odda tą jedną lampkę

znad pustych kartek i wielkich słów

by podarować to małe coś

coś co nie spalą jak mały liść

 

liść co opadnie kolorem oczu

 

tniesz serce twardo jednym wybuchem

marzeń bez liku kartka i wiersz

daleko za się ja Ty marzenia

móc podarować to wielkie coś

takie jak pyłek niewielkie mieć

by oprócz słowa móc dotknąć rzeczy

 

która się chowa chowa się chowa

pośród przeźroczy tam liść jak oczy

warty pamięci wspomnień bezcennych

cudnych chwil wartych – mamy dla siebie

i pocałunek i przytulenie

tej Reczy naszej – jednej Ojczyzny

 

Rzeczpospolitej

 

- ja jestem liść … Ty jesteś A.?

 

Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook

12 lipca, 2021

------------------------------------------------------

fotografia z Internetu : Facebook

 

 

 

wiersz z wyrównaniem wersyfikacji do wiersza klasycznego

 

jakby to było przejście przez most *

 

***(bukiet kwiatów polnych XXI - I)

 

cisza przed burzą wyjaśni wiele (10)

zmierzch ciemny profil ciemnicę kąt (9)

gdy podłe liście suche bez mięty (10)

profitem spadną jak mały szkic (9)

gdy po policzku dwie rysy toczą (10)

czy też po żalach tłuką jak deszcze (10)

 

mało czy wiele gdyby wiśniowe (10)

listki małe żądne wyjaśnień (9)

zawsze wśród ceny żali czy zmierzchów (10)

rozstawią lampki oświetlą twarz (9)

ustalą cenę gdy się spotkamy (10)

bo bardzo ciężko gdy nawet liście (10)

 

a wtedy wszystko to tylko bajka? (10)

zawsze jest cena żali czy zmierzch (9)

marzeniom odda tą jedną lampkę (10)

znad pustych kartek i wielkich słów (9)

by podarować to coś maleńkie (10)

coś co nie spalą jak małe liście (10)

 

12 lipca, 2021

Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook

--------------------------------------------------

fotografia z Internetu : Facebook

* z wiersza Miladory

 

 

 


przysłano: 12 sierpnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca