Literatura

​ Wyznanie (wiersz)

Bogusz Jan Szulc


Moje życie jest jak próbnik różnych wzorów zasłon w sklepie budowlanym
mam cały wachlarz rozmaitych skrawków pięknych materiałów

po jednym na każdy z możliwych wariantów
jednak żadnego w całości
wszystkie są zbyt małe żeby wypełnić pustkę okien
przez które nie raz wyglądałem przyjścia
a potem przyglądałem się odejściom
nieznajomych
które przeistaczają się w najbliższe

i z powrotem.


Po każdej z nich pozostał mi adres IP jej zapracowanego laptopa
skryty gdzieś głęboko w czarnej trumience routera
po każdej z nich zostało mi zapisane hasło do WiFi w jej mieszkaniu
z którym mój telefon
nigdy już się nie połączy
i wcale nie jest mi żal
a czasem bardzo żal
tych wygasłych bliskości
dwóch bezdusznych urządzeń
którymi z perspektywy biologii
jesteśmy.

 

2021

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 17 sierpnia 2021, 10:56
...gadanina
przysłano: 15 sierpnia 2021 (historia)

Inne teksty autora

Stacja
Bogusz Jan Szulc
A więc wojna...
Bogusz Jan Szulc
Siatka tła
Bogusz Jan Szulc
Początek
Bogusz Jan Szulc
Koty gorszego Boga
Bogusz Jan Szulc
bezdech
Bogusz Jan Szulc
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca