Literatura

Rocznica wybuchu II Wojny Światowej (wiersz)

Izabela Filipowicz

W tym roku pamiętnym

Wszystko się zmieniło

Gdy wrogie nam wojsko

Do kraju wkroczyło

 

Dzieci w ławce szkolnej

Wtedy nie usiadły

By nowych słów się uczyć

I rachunków na matmie

 

Samoloty złowrogie

Miasta bombardowały

Ludzie zaś aby przeżyć

Jak szczury w piwnicach się chowali

 

Wrogowie sprytni byli

Inteligencji się pozbyli

Chyba się obawiali

Że mały kraj się z nimi rozprawi

 

Dziadkowie i ojcowie

I młodzi druhowie

Wcale się nie poddali

Lecz po lasach chowali

O wolność państwa dbali

 

Byśmy w tej chwili

W naszym narodzie żyli

I pamięć ich szanowali

Bo za nas życie oddali

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 1 września 2021, 20:19
...takie parcie na pisanie żałosnych kocopołów ma swoją nazwę, to: grafomania
Konrad Koper 1 września 2021, 20:53
Zgadzam się !!
przysłano: 1 września 2021 (historia)

Inne teksty autora

Opowiastka
Izabela Filipowicz
Zmartwychwstanie
Izabela Filipowicz
Jajo
Izabela Filipowicz
Ostatnia droga
Izabela Filipowicz
dlaczego płaczesz
Izabela Filipowicz
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca