Literatura

pomacaj o troszka (wiersz)

Sercem Ku Wiośnie

pomacaj o troszka

 

Gdy noc nastała pierwsza

Jestem Stworzycielem

początków nie widać

i słychać i czuć

Zaprawdę Moja

 

Gdy Światłem się nocem w zieleni

spójrz do Moich

początkiem zmienisz

 

bardziej się wychłostałem

niż ciebie bałem

o moje:

przeto warczy znaczy wróg

po twe

wre stu

 

Gdy pociech narasta pół Mój wzrasta

poczekaj aż wyjdą me sandały

przegrały, wygrając, był przecież mniejszy

 

bardzo głęboka nie wzruszy, po kuszy, bo uszy tu widzę wystaje:

po pierwszych naradach w zły duch wydajesz

po drugich o kocach nie wypominasz procach

zawsze tak samo, o licho o mamo,

 

litościwszym napomnij po mnie

bardziej zadłużonym wspomnij o mnie

najwyżej schłostam z wywrotki

panie słodki:

 

pół Mój: poproszę cię drogi

zapomnij od drogi, czcij - baranek Mój, -

 

gdy wszem obecnie i dookoła

grzecznie, wydostań mnie z dna proszę

na chwilę unoszę,... lecz ciągle mnie boli

boli, oh boli, to jak grzecznie są wszyscy grzesznie

powoli... umarło pół miasta, za kilo jedyne ciasta

umarli po troszkę, za włosy unoszę

uniośli i ci pomarli

wszem dookoła, za piwo obdarci

obdarci są brzuchem, obdartym mułem

za wyło się w wyżej i bliżej, i bliżej

za bydło owiane, i słonko wybrane

za kochaj mnie proszę i słodko wynoszę

 

wyniosłem co ci wydaje się mi:

i piło się po to by biło za ci...

 

ostrzeżeniem, wynocha

zaostrzenie, paprocha

za grożenie, za łajza

za gniota i kupę łajna

za capa i panie rucha

za lito i serce słucha

za prosię i wracaj do siana

za procę i kilo z banana

za ciało co nigdy nie brało

za chłosty, królewny z wyrosty

za kazirodztwo i wino olane

za pomsty chłostą i często gnane

za miło i mało, co tobie za dużo

za wracaj i spadaj, po wycieruchom

zacne są twe wszystkie ubrane

każdą niosą zawsze w mamę

i pij i... i słodziej mi: śpij:

i Kochaj na zawsze

Moja - ta Twa urodzona za dnia

i Moja już była i będzie

na zawsze i Wszędzie.

 

Dawid "Dejf" Motyka

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Andrzej
Andrzej 22 kwietnia 2023, 01:24
Trudny , chyba nie dorosłem , jednak wzbudza euforię i nastrój niesamowity .
Andrzej
Andrzej 22 kwietnia 2023, 01:32
Mam kompleksy czytając Twoja poezję ... jak mały jestem i jak mało ogarniam . Jednak mam niesamowite przezycia czytajac Twoja poezję .
przysłano: 4 września 2021 (historia)

Inne teksty autora

skrzydlate trzepoczą
Sercem Ku Wiośnie
zabierz mnie stąd
Sercem Ku Wiośnie
Mój
Sercem Ku Wiośnie
ciągle otulona, nie wzgardzona
Sercem Ku Wiośnie
niczym jeden rok
Sercem Ku Wiośnie
zaświecony świat
Sercem Ku Wiośnie
Miłość
Sercem Ku Wiośnie
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca