***(bukiet kwiatów polnych XCIII)
przez porównanie
życia i naszej tęsknoty do paso doble
przez szaleńców
co raz częściej mam pytania
które już nie kwestionuję, że
impeachment Wszechświata jest
dopuszczalny – tak jak przyłożona
siekiera czeka na dobrą osełkę
bagno bulwersuje i zemsta jest słodka
ale wciąż pytam
wybrać trafienie igłą w kropkę czy
na ślepo uwalić wszystkim głowy
na raz jednocześnie
tylko musiałabyś naostrzyć siekierę osełką
taka praca wymaga sprawności w dłoniach
bo zamiast dotknąć moich
musiałbyś wybrać
ich przekląć – i to na zawsze
bez prawa powrotu
już nigdy
i uderzysz z zemsty po goleniach
co tam bycie świętą
dobry anioł to martwy anioł
i spalisz w ogniu
samotność dni i nocy
przecież wieczory i poranki
w Twoim ogrodzie zawsze
miały być dla nas – a ja wciąż
nie rozumiem czy to wszystko sztuczne
czy żywe? maszyny? czy żywi?
i kogo błogosławić w tej nędzy
i czy możesz uznać że ten materiał
dowodowy zrekompensuje nasze
straty?
17 sierpnia, 2021
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
--------------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook