Tamto pole mchem zarasta
won do kąta - na kolana
oddaj buty
gnębił obcy.
Ktoś - kto przeżył opowiada
czym jest lęk i jak
trwoga gniecie.
Tu i teraz - też smak gorzki
mur zapora i bliski obok
wiry kręci.
Rusz półkule - teraz górą tylko twoje
w ciepłym kącie jesteś lepszy
kiedy dobroć mignie w głowie
norwidowski głos przypomni
- kiedy, kiedy...