Najważniejsza kromka chleba
reszta przyjdzie
sama
ktoś - pomoże
tu przerzuci czarny głaz
tam
przestawi ścianę.
Potargany los człowieczy
własna miara trzyma
kroki twarde
mocne
muszę przetrwać
skały były i są moje.
Chociaż korzeń ciernie nosi
wstanie z kolan
wstanie...