Literatura

Moja Afryka (wiersz)

Yaro

 

Bądź moją Afryką piękną dziką

Na sawannie lwicą co poluje składnie

Broń swojej kobiecości niewinną zabawą


Choć kobiety są na językach eunuchów

Nic nie wartych nauczycieli moralności


Bądź domem pierwotnym wrócę

Zapukam do bramy gdzie piach Sahary

Przelewamy przez czas w klepsydrze


Słońce za dnia pali wieczorem chłodzi

Ciała obolałe wycieńczone kochaniem

Bądź domem pierwotnym

Bądź piękną Afryką nieodkrytą dziką

Jak myśli młodzieńca

Pozbyć się wieńca


niczego sobie– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 5 pazdziernika 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca