Literatura

jestem tu Rege (wiersz)

Yaro

niewinny uśmiech dziecka

szybka odpowiedź

bez zastanowienia

 

świtem

słońce dźwiga powiekę

zbudzi świat ludzi i zwierząt

osuszy ciężkie krople rosy

na dzbanuszkach konwalii

przycupnęła w cieniu drzewa

 

zbudzi nieszczery uśmiech bankiera

na biedzie się bogaci

leżeć krzyżem  nie przebaczyć

 

ksiądz z ambony nieprawdę głosi 

zbiera się z poganami

jedzą obiad drogimi sztućcami

w najdroższej chińskiej porcelanie

 

świetny pełen zimnego światła

ołtarz martwego bożka

uwielbiany obraz grzeszny

 

rasta wchodzi do miasta

 

chciałbym być dzieckiem

łagodnym prawdziwym 

jak dotyk niemowlęcy

 

słyszę płacz łabędzi

co z nami będzie

żyjącym w kraju w obłędzie

 

uwielbiamy to co widzimy

Boga się wstydzimy

On  kocha człowieka

nienawidzi naszych świąt

chorej na pokazowej świętości

 

słudzy grzech nieprawości

chciałbym być daleko 

jestem tutaj całkiem obcy

niewolnik babiloński

 

jestem tutaj jak śmieć na ziemi

niepotrzebnymi grunge

 

 

 


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 11 pazdziernika 2021, 21:36
...co to jest "Rege"?
Urszula JoViSkA
Urszula JoViSkA 12 pazdziernika 2021, 07:14
Mithril, nie bądź ciekawski...
...
...
...
:)))
Yaro
Yaro 14 pazdziernika 2021, 15:04
Yaro
Yaro 14 pazdziernika 2021, 15:06
Po prostu imię , przezwisko , ksywa i chuj
Usunięto 3 komentarze
przysłano: 11 pazdziernika 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca