Literatura

Zwykła niemiecka historia (wiersz)

abc

                                                   Peter Grubbe

 

W młodości zafascynował mnie ruch

narodowosocjalistyczny

to była jedna z super nowoczesnych religii

na której można było się wzbogacić

zarządzając przesiedleniami ludów zagrożonych wyginięciem

Zza biurka gabinetu sumiennie wypełniałem

powierzone mi zadania

W pierwszym życiu chodziłem po ulicy dostojnie

w nieskazitelnie czystym mundurze

A teraz z młodzieńczych mrzonek i męskich fascynacji

pozostała tylko wrażliwość lewicowa

Władałem słowem które jest częścią

super nowoczesnej religii

jej nieodzownym pierwiastkiem

Mówiłem o tych przed naszymi drzwiami

namawiałem by ratować życie przybyszów

mieszkańców trzeciego świata

jestem człowiekiem społecznego protestu

solidarności i dialogu

o Kołomyi nie pamiętałem


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 16 pazdziernika 2021, 12:35
...ekstra - myślę, że gdyby tekst przewersyfikować, uwzględniając również budowę strof, to Tekst mógłby uzyskać formę wlewającą się całą treścią w czytaczyciela, gdzie clou:

"władałem słowem które jest częścią
super nowoczesnej religii"

zawiera się w tych dwóch wymownych wersach.
abc
abc 16 pazdziernika 2021, 12:43
To parafraza Ribbentropa, ponoć powiedział że narodowy socjalizm i bolszewizm to super nowoczesne religie. Poza tym oportunizm. youtu.be/xZ_0QPsQLrA
Mithril
Mithril 16 pazdziernika 2021, 14:59
...każda partia ma swoich wyznafcuf kierujących wzrok ku swojemu bustfu
przysłano: 16 pazdziernika 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca