Tu człowiek
i tu druga trzecia i czwarta dusza
dziś chodzi i mruczy
na jednej Ziemi to samo słońce
i kij na pół podzielony.
Tylko poezja
przenosi doliny uniesie z kąta ciemnego
nuta nie ma zagrody
pod nieba płynie
przykryje bagna i druty.
Zatrzymaj oko
posłuchaj - jak gra
poezja...
natury woń niesie
i motyl ma swoje
i pszczoła nektarem słodzi i bąk
zostawi żądło za progiem
ktoś - musi sprzątać w tym gaju.
I już jest lepiej
i góra
słyszy i człowiek - może
już widzi w drugim człowieka
o - tak
poezja pomoże
i tu i tam - za miedzą
za rzeką...