***(bukiet kwiatów polnych XXXVI)
czyści jak łza
nie wprowadź w błąd
nie kpij kochanie nie kpij
że wszystko można do góry nogami
uwierz aby zalewać głodne kawałki
nie ty lecz my
nie wprowadź w błąd
kochanie spocznij
czasami jak w melodramacie medalion
trzeszczy na piersiach i gra w komedię
bez masek to nie popłaca – a rżnąć głupca
i pomącić w głowie nie każdy potrafi
więc nie kłam kochanie ja wiem
opowiadać bajki to nie ty lecz my
może wprowadzisz kogoś w błąd
i bajka zniekształcona prawda
można rajcować w kolejce u fryzjera
gadać dywagować zalewać
i opowiadać głodne kawałki
a my tuż obok
i ja to wiem
nie wywracaj więc kota do góry nogami
aby nie rozminąć się z prawdą
ja też będę wystawiał mydlane bańki
w mydlanej operze
mydlane głodne kawałki wstawiał
i grać komedię w „śliczna jak łza miłości”
lub w nigdy nie kończącej się historii
„wyssane z palca” gdzie gra pozorów
a łza miłości wściekła to radość
nie mówić prawdy i chrzanić
wszystko co popadnie
i na balkonie składać fałszywe zdania
i świadectwa składać picowe
… świadectwa
i łgać jak z nut
łapać wszystkich w sieć i
nabijać w butelkę
czyści jak łza
więc kłam kochanie kłam
szczęście zawiłość nie każdemu po policzkach
a nam jak na złość że wokoło
sami zwyczajni ludzie i świat
co okrada bo my w jednej
parze butów idziemy
idziemy …
18 lipca, 2021
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
----------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook