***(bukiet kwiatów polnych XXXVIII)
dopuszczam te kłamstwa jak dzikie konie
owszem również rozumiem szare ubranko
i czy ktoś tak potrafi – może tłumnie
i ta odpowiedzialność że
nie jestem niczego winny
a że Ty prawowita
a ja na męki jak dziecko
we mgle
aby nie było tego zbyt dużo
ani zbyt więcej
nie brakowało również odwagi
aby poszukać
Ty prawdomówna a ja znów kłamca
i jest autentyka
rzecz sama w sobie
słuszna to kwestia nie marna
prawda ogólna: jest kłamstwo –
również ogólne czyli nad wyraz
uniwersalne
i realizm jest wtedy namacalny
no tak – ta dokumentalność
i miarodajnym jest że fair play
to się rozumie - i znowu bajka
niepodważalna subiektywność odrealni
a stan faktyczny nie istnieje
gdyż przedmiotowość rzeczy martwych
też realność
i słuszna sprawa i już po sprawie
czekać na werdykt Bóg przyjdzie
po dokumentalność
i dywan utkać pod Jego stopy
kwestia to pewna nie kłamstwo
18 lipca, 2021
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
-------------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook