***(bukiet kwiatów polnych XXXIX)

Andrzej Feret

***(bukiet kwiatów polnych XXXIX)

 

ja chcę znaczenia „do syta zieleń”

i żeby niemało … kołysało i płonąć chcę

i aby wiersze zawsze ktoś pisał

zawsze dla mnie o tym że

każda kropla każda łza samotna

każdy gąszcz – każda chwila – jakże częsta

oznajmia otchłań

i mówi: praprzyczyna – i że to Ty

 

ja chcę niewiele

by każdy ból nie trąbił koniec

mieląc ozorem że znów bez Ciebie

otchłań o Tobie muszę zapomnieć

i że to Ty

 

ja chcę znaczenia tego wszystkiego

aby coś więcej niż... mniej nie było

aby coś mnie i wszystko było

 

aby coś więcej niż mnie nie było?

do syta zieleń! chcę żeby dzisiaj

w nocnym romansie ktoś przyszedł do mnie

otwartym oknem

wstrząsną firanką i abym wiedział czemu tak boli

 

w ogromną ciszę znów mamy odejść –

tam mnie nie będzie – gdzie będziesz Ty?

aby coś więcej niż mnie nie było

 

18 lipca, 2021

Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook

 

----------------------------------------------

fotografia z Internetu : Facebook

 

Andrzej Feret
Andrzej Feret
Wiersz · 6 grudnia 2021