Literatura

Samochodem ciężarowym do Dessau (wiersz)

abc

po rodzinach z dziećmi
pozostały podpisane
walizki sara i izrael
 
(zgodnie z ustawą
zapobiegania ukrywaniu
swojej tożsamość)
 
zwykli ludzie patrzyli
z aprobatą „na scenę”
będą mogli zagarnąć
pozostawiony dobytek
 
tych co jeszcze udają
że wszystko gra
wiedząc co jest grane
bo są wytypowani
 
w zbiorowym wysiłku
zgodnie z procedurami
pójdą do „dezynfekcji
i kąpieli”
 
zza biurka ich sprawie
nadano dalszy bieg 
aby zapobiec
przerwom w dostawie
 
„materiału
do przesiedlenia żydów”
gdy zapasy uległy
znacznemu uszczupleniu

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 28 grudnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca