Literatura

miasto Miasto (Wrocław) (wiersz)

Jan Anton


miasto Miasto
bardzo miejskie miasto
bardzo dziwne miasto
mieszkał tu przez większość
życia Różewicz
ale mówią że nigdy jakby nie
był tu u siebie
i tak naprawdę to on już wtedy
nie żył
i rzeczywiście
bardzo dobre do pisania miasto
młode - nie, odmłodzone miasto

 

kiedy pierwszy raz jako dziecko
z rodzicami na Ostrów Tumski
wszedłem mostem od Piasku
było mi jak w raju
nie chciałem stamstąd
tam chciałem tylko
było wszystko co kochałem
stare mury ozdobne domy katedry
jak może być tak pięknie na Ziemi


takie było kiedyś miasto
teraz miasto
jakby obce ale wszystko obce samemu
choć znam dobrze każdy element
zanalizowałem miasto w proch

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 11 stycznia 2022 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca