Oj - ta wiara

Irena Świerżyńska

i gdzie 

ta  -  wiara

pełna  głęboka prawdziwa

 

w niebie gdzieś miga

czy obłok przysłonił  i tylko się ślizga

ślimakiem.

 

Pod daszkiem  -  głębia pulsuje kręci

przypomni

otworzy 

 

dzisiaj

pod kratką drewnianą klęczy

wyliczy

 

już  ręka miga  -  odpuści

puk, puk i lżej 

 

a jutro 

znowu  z łańcucha się urwie

 

i nos korytko przywróci....

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 13 stycznia 2022
anonim