~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Gdy Słońce zasnęło umęczone
w jeziora lazurowej toni
bezgwiezdna ciemność ludzi smuciła
ujrzała ich smutkiem zmartwiona
o włosach platynowo perłowych
magiczna dziewczyna
Sen śniłem… li jawą to było
bo Ziemia się rozzieleniła
rozbłękitniło niebo surrealną siłą
i nim wstał świt niedospany
pastelami coś świat rozjaśniło
wybarwiło chmurność kwiatami
Tę bajkę ze szczęść lotnych kruszyn
skąd barw feeria płynie
błękitny opowiedział mi słonik
o zaczarowanej miłością krainie
i dziewczynie… i w wietrze
jej lśniących włosach perłowych
I ty… gdyś bardzo samotny
czekaj a spadnie pod nogi
twa gwiazda szczęśliwa
jej światło cię poprowadzi
wzdłuż rozpromienionej drogi
jak wędrowca kamienie milowe
Transcendentne sny śnij
jawą z marzeniami płyń
do gwiazd nocą tęczowych
tam przytuli cię zjawiskowo śliczna
liryczna dziewczyna
o włosach jedwabnie perłowych
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Budapeszt - 4 września '73
polski tekst do kultowego dziś utworu Omegi