CZŁOWIEK SUKCESU
z kręconymi brązowymi włosami
w skrojonym na miarę garniturze
jednocześnie artystyczny
zabójcza kombinacja
ma encyklopedyczną wiedzę
wygłasza mowy weselne
w niepełnym wymiarze czasu
serce opada do pięt
na widok pięknej Nereidy
dekorator wnętrz
cecha właściwa artystom
nagina rzeczywistość w układzie ulic
traci chwilami regularność
mógłby być księdzem
lub chodzić za pługiem.
DUSZA POKREWNA
koścista plugawa małpa
ze sztucznymi piersiami
tak rzecze Zaratustra
czasami wygląda jakby
wykonała maraton i parę
setów tenisa
bywa mile rozczarowana
mimo fatalnego początku
chodzi do manikiurzystki
próbuje rozwikłać zagadkę
kwasu dezoksyrybonukleinowego
zaklaskała w radości gdy
przyniesiono butelkę bollingera
przez kelnera z beznadziejną
francuszczyzną
odkruszę zatem kawałek z piedestału
na którym stoi kobieta
by zobaczyć jaką nosi bieliznę
ludzie wymyślili jeszcze miłość
należy pielęgnować
"jak dziecko, żeby się nie przeziębiła
nie zwariowała i nie uciekła"