Literatura

Myśli nieuczesane (wiersz)

Markus

Myśli nieuczesane

Rzucone luźno na szaniec

Nieposkromione przez pamięć

Co z nich zostanie, gdy Słońce zajdzie

To się okaże nazajutrz.

Pomocne, gdy lęków doznajesz

I chłoszcze twój umysł obawa

Że wszystko już było wczoraj

Więc nowych pomysłów szukasz od rana.

Czasami też wracasz do tego co stare

Lecz chcesz je ubrać w nowe szaty

I wzywasz na pomoc znajome kontakty

A myśli nieuczesane znów w głowie kołaczą.

Bywa, że rzucasz schematom wyzwanie

I twórcze podejście czyni różnice

Lecz w otoczeniu brak jest zachwytów

To myślisz o nich trochę ze swadą

Niech już zostaną nieuczesane.

Lecz przyjdzie chwila, gdy myślisz sobie

z myślami też porządek czas zrobić Niektóre z nich do kosza wrzucić

Inne pogłębić i oprzeć na faktach

Połączyć w całość - rozumu użyć.

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 2 lutego 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca