o takim słońcu marzyłam tygodniami
w gazecie pierwszy bocian
pojawił się nad Toruniem
mimo wszystko niepokoją mnie koty
jeszcze nie zaczęły śpiewać w nocy
pewnie zima nie odejdzie
a może obawiają się krewniaka
grasującego w okolicy
w nieoznakowanym samochodzie
jeździ kilku tajniaków
powinni im wysłać priorytetem
Indianina z Brazylii
co potrafi po tropach określać
wiek stan zdrowia i kolor sierści
uszczknę wiosny rozszarpię firankę
z bażancim wrzaskiem wyskoczę na trawnik
nie boję się
niech poinformują partię zielonych
wytoczą proces
chcę by było ekscytująco
nie chcę tuczących kanapek z wątrobianką
trzeba podreperować gniazdko musi wytrzymać
wszystkie wróble to wiedzą
więc bierz się bażancie do roboty