Stary ten blues

kamilan

przeszli obok

ani myśl im w głowie 

odszukać poetę

 

on przyjdzie 

z wierszem schowanym 

w kieszeń

trochę winny 

ale tylko od niechcenia 

zagadując siebie 

choćby do kogoś 

ale nie lubi już 

powtarzać się 

za stary 

by coś udowadniać 

zbyt żywy jeszcze 

by milczeć 

mówi prostymi zdaniami

długimi pauzami 

kiedy odwraca się 

z tym swoim uśmiechem 

jedyny taki moment 

patrzy prosto w oczy

 

weźmie papierosa 

zapali choćby nie palił

 

ten poeta 

nie ma nic do stracenia

kamilan
kamilan
Wiersz · 7 lutego 2022