***(bukiet kwiatów polnych CDVIII)
nie dopisuję słów więcej – Panie
kiedy twój młot po nacjach wali
i wkuwam wiersz na pamięć – Panie
w ten jeden tomik pamiętany
jestem i biegnę – cisza w grobie
wyrywam się dla jednej formy
Pana faktura jest proforma z bólu
i w rozpacz coś niezbędna durniu
nie spłacę więcej co mi dałeś
więc faktur zgrzyty schowaj w trumnie
i słup Kościoła który stawiasz
wystaw Kościołom faktur durnie
niechaj zapłacą ci co sądzą
w gotycki łuk posynodalny
dłutem co skrobią mi mezalians
są niedojrzali – jak te panny
a ja? któż mniema kształty przemian
nie gotyk jeno dziś w renesans
Panie – miej rozum – jak ja w głowie
napisz, że znowu nieśmiertelność …
20 stycznia, 2022
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
---------------------------------------------------
foto z Internetu : Facebook