Literatura

idą chłopcy z wojenki (wiersz)

Yaro

chłopcy wrócą z wojny piękni i cali 

rozpalimy ognisko otworzymy wino 

powitamy ich ciepło chlebem i solą 

zakwitną niczym młode małżeństwo 

co przy ołtarzu przysięgało Bogu wierność 

ludziom podziw przykład braterstwo 


zapłonie ogień w sercach 

uśmiech nieskończony 

póki pokój rozgości się po ziemi 

obiecałeś Boże zwycięstwo 

dobra nad złem pamiętam 


idą chłopcy z wojny psiej wściekłej 

błyszczą medale dziękuję panie generale 

dziękuję za kulę w brzuchu i brak ręki 

idziemy niektórzy sami inni pod ramię 

ściskają dłonie w podzięce 

dziewczynie za wierne serce

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 lutego 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca