***(Drżąca śpiączka we sadzie)
Drżąca śpiączka we sadzie, że jej stanąć sztorcem,
Podnieść buntu zaprzeczyć przetrwać próbę czasu,
Rudo – oka dziewczyna piętrzy się nie ginie,
Kosa ruda podnosi na huśtawym łotrze.
Wznosi się to opada w rykoszety zdarzeń,
Zabiega o zadziorność w zadziorności trzęsie,
Wahając i powstawa pląsać wziętym jabłkiem,
Przesadza* to szukając zastyga pośpiechem.
Chwytam owoc kolebiąc wbijasz usta fiołki,
I w pośpiechu zanurzasz miłosnym chybotom,
Pochłaniam nie pomijam fiołów płatków pąki,
Rudo – włosa dziewczyna huśta swego łotra.
Szukasz wzrokiem co jeszcze u celu łomotem,
Na wiśni na zieleni jędrną wiśnie brzmiałe,
Krusząc w ciszy po chwili konary wybrzmiałe,
Co w cień chodząc – tryskają – kłaniając się potem.
* przesadzić:
1. przenieść roślinę w inne miejsce;
2. wykazać się nietaktem albo brakiem umiaru;
3. potocznie: przenieść się lub kogoś z obecnego miejsca siedzącego na inne;
4. przeskoczyć
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
3 czerwca, 2018
----------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook