U brzegu rozchodzącego potoku
wśród szumu wiejącego wiatru
do ostatniego tchu walczy Ukraińska armia
jak husarskie wojska pod skrzydłami nadziei
Patrzy cały świat wpatrując się w obraz
tej chwili niepewności i zagubienia
co dalej czy ktoś powstrzyma wroga
czy machina śmierci rozpędzi się jeszcze bardziej
Wszyscy pytają dlaczego po co to wszystko
przecież to już było w naszej historii
po co wracać do zaułku cierpienia
gdzie ból i płacz zabija w nas marzenia
Dlaczego co jest tego warte
by poświęcać istoty ziemskie
zapominając że najważniejsze jest życie
i to aby nasz świat stał się znowu lepszy.