***(Serca jedynego nie starczy na wieki?)
Serca jedynego nie starczy na wieki?
Jednych oczu trzeba, bo oczy są dwoje,
Jednej widząc śmiało bym patrzył w pociechy,
I bym ciągle miła doznawał ze wspomnień.
Rozkwita nadzieja w pocieszeniu garnie,
Ponownie upaja kwiatem twoich włosów,
Wiedz, że nie zwiędnie kwiat szukany wszędzie,
Pragnieniem zraszanym taką krótką nocą.
Bym spoglądał wiernie w kwiat zrywany skrycie,
A lepiej, że żadnym spokojem nie kłóci,
Jasnych marzeń twoich jestem powinnością,
Ty zawsze gotowa jesteś do mnie wrócić.
Serca jedynego i bieli zanuceń,
Co by twoje oczy śpiewały wciąż wiernie,
Byśmy nie zasnęli w nutkach naszych skłóceń,
Serca jedynego – wybacz! – żądam z ciebie.
15 października, 2017
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook