Literatura

dlaczego płaczesz (wiersz)

Izabela Filipowicz

dlaczego płaczesz Ukraino
tutaj codziennie ludzie giną
dzieci i matki
na froncie ojcowie
kto za to wszystko odpowie
 
człowiek smutny
co wiele mieć pragnie
z nikim się nie liczy
godność ludzką kradnie
 
jednak Ty się nie poddajesz
choć Cię powala
z kolan wstajesz
patrząc wrogowi w oczy
dumnie do przodu kroczysz
 
walczysz o kraj swój
o ziemię ojczystą
by dzieci Twoje
miały to wszystko
 
przyjdzie wolność
upragniona
szeroki świat czeka
aż wroga pokonasz
 
na nowo zbudujesz
swoją niezależność
choć co najważniejsze
masz w sobie
to jedność

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 marca 2022 (historia)

Inne teksty autora

Opowiastka
Izabela Filipowicz
Zmartwychwstanie
Izabela Filipowicz
Jajo
Izabela Filipowicz
Ostatnia droga
Izabela Filipowicz
pytam
Izabela Filipowicz
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca