Tułaczka

kamilan

 

Na Kartaginę, to miasto dymu i popiołu!

przeklęte są drogi do ciebie — wyrzuceni z portu

dryfują pośród obcych ludów morza i winnic 

i każdy z nich jak kamień co buduje nową twierdzę

księżyc ich przewodnikiem stanie u twych bram

bo nie znają miejsca w niebie ci zatrzymani na ziemi

nim feniks nie wróci im domu

 

*

więc płyń w tę marę i sen 

jak spod rozdartych żagli obnażony żaglowiec

by wyjść z mgieł

 

przed tańczący w słońcu ocean 

 

kamilan
kamilan
Wiersz · 1 kwietnia 2022