Nie mówcie tego dzieciom

Markus

Hej na wzgórzu rośnie sosna

Pochylona mocnym wichrem

 

Obok pole z kretowiskiem

 

A na polu jeleń z wilkiem.

 

Dziwny zestaw przyzna każdy

 

Jeleń z wilkiem śmiertelnymi są wrogami

 

Więc wyjaśnić nam wypada

 

Że to międzygatunkowa zwada.

 

Jeszcze większy dziw nas bierze

 

Co ze wstydem przyznać trzeba

 

Że choć ludzie gatunkowo są jednacy

 

To w mściwości, nienawiści, zabijaniu

 

Przewyższają dzikie zwierzę.

 

A to powód jest do wstydu

 

Bo człowieka nikt nie zmusza

 

By tak sobie bez powodu

 

Nie uwzględniał Boga w życiu.

 

 

 

Markus
Markus
Wiersz · 18 kwietnia 2022
anonim
  • Aktywista
    Niemcy nie chcą rujnować się za Ukrainę. Węgrzy podobnie.
    Zdaje się, że pierwsi do nędzy zgłosili się Polacy.
    Trzeba mieć świadomość, że władza odpowiada przed wyborcami. Dopiero na drugim planie są stosunki zagraniczne.

    · Zgłoś · 2 lata
  • Markus
    Tak ale jeszcze ważniejsza jest odpowiedzialność przed Bogiem, naszym Stwórcą.

    · Zgłoś · 2 lata