***(bukiet kwiatów polnych DCLVIII)
w naszej skrzynce są listy
niema jest też pamiątka gruźliczna
są też grosze – kilka jest wrzuconych
że nie byle komu?… tylko skrzynka?
w naszej skrzynce jest duża skrzynia
są też sadze co skrzynię spowija
jest wysługa, również sklęta febra
jest to… cośmy położyli do dna
barwą sprzedajnych litości
za te kilka chwil co jakoby żebrak
są też nasze dobre smaki
– nasza hojność – nie litość bezduszna
14 maja, 2022
Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook
*** (букет полевых цветов DCLVIII)
в нашем почтовом ящике есть письма
немая также туберкулезная память
есть и копейки – несколько брошено
что не кому угодно? ... только ящик?
в нашем ящике большой сундук
есть также сажа, что сундук окутывает
есть выслуга также заруганная лихорадка
есть ... что-то, что мы положили на дно
цветом продажной жалости
за тех нескольких мгновений, что нищий
есть и наши хорошие вкусы
- наша щедрость – не жалость бездушная
14 мая, 2022
Андрей Ферет
---------------------------------------------
fotografia z Internetu : Facebook