Szedł chłop przez wieś swoją
Plecak pełen jabłek
Patrzy chłop na niebo
Deszczu nic nie spadnie
Sucho coraz bardziej
Rok po roku gorzej
Coraz jest goręcej
Chłop już tak nie może
Naukowcy mówią
Że to cieplarniany
Taki efekt który
Jest im dobrze znany
Chłop się im nie podda
Swym rozumem spojrzy
Chłopski rozum lepszy
Niż tych speców głowy
Myśli czy to może
boska jest zła wola
Albo może wulkan
Lub kosmitów rola
Co by nie wydumał
To nigdy nie powie
Że to wina ludzi
Że trujemy sobie
Chłopski rozum głupi
Zawsze coś wymyśli
Żeby głupim ludziom
Dać wymówkę wcześniej