Literatura

***(bukiet kwiatów polnych DCLXXIV) (wiersz)

Andrzej Feret

***(bukiet kwiatów polnych DCLXXIV)

 

(rzewny to układ i rzewna harmonia)

 

rzewny układ i rzewna harmonijność

sojusz rzewny i ład powszechna zgoda

cierpka to mowa jej podszepty sklęte

zimny jest lód a czuła miodów pora

 

dla tej symetrii serce me otwarte

i przyzwolenie jest milczące w sztamie

a może nietakt skryć bez animuszu

być może zaszczyt – chyba że poznane

 

może dla jednej odkrytej poważnie

nie muszę cierpieć kiedy cierpieć chciała

bo bez słodkiego nie ma animuszu

nie ma zazdrości słodkiej w tym kochaniu

 

bo kiedy chodzić wcześniej nie mieć złości

gdy los daremnie ukazuje potem

 

17 maja, 2022

Andrzej Feret : Andrzej Feret | Facebook

---------------------------------

fotografia z Internetu Facebook

 

 

 


przysłano: 7 czerwca 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca