Literatura

Gdybyś żył Norwidzie. (wiersz)

Wiesława

 

 

 

Gdybyś teraz tutaj z nami żył Norwidzie,

czy pisałbyś także wiersze o Covidzie?

A może otwarcie o tym, co nas dotyka,

opisałbyś patrząc wzrokiem polityka?

 

Jakież byłoby twoje wydarzeń postrzeganie,

czy owczy pęd wziąłby ciebie w posiadanie?

Czy twoja twórczość stałaby się teraz modna,

bo przeniesienie w czasie, to rzecz ryzykowna.

 

Myślę, że twoja postawa by nam pomagała.

Byłbyś obecnie wzorem, tak mocnym jak skała.

Opisując wnikliwie, te jakże trudne wydarzenia,

obudziłbyś może, ważnych decydentów sumienia.

 

Widząc jak piękne miasta zmieniają się w zgliszcza,

przez chorą decyzję umysłu - zbrodniczego mistrza.

Zdemaskowałbyś to zło, które w słowie zemsta tkwi,

lecz czy to, powstrzymałoby straszny rozlew krwi?

 

Tak wiele drobnych zdarzeń na całość się składa,

"dotyk motyla" końcową wersję dziejów układa.

Ważna jest też siła wpływu mądrego człowieka,

gdybyś z nami żył, z działaniem byś nie zwlekał!

 


dobry 3 głosy
przysłano: 10 czerwca 2022 (historia)

Inne teksty autora

Zmiana
Wiesława
Odwieczne pytania
Wiesława
Symfonia zmysłów
Wiesława
Do M...
Wiesława
Moc tęsknoty
Wiesława
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca