DŻAMBIA

Mirosław G. Majewski

 (arab. جمبية lub جنبية) – nóż bojowy, ale i ceremonialny, używany w krajach arabskich, w Turcji, Persji i Indiach.

 

dżambia wygięta niczym róg barani na biodrze mego ojca którego miłości byłem pewien jak słońca na niebie nie zadawałem więc pytań czy ty mnie aby kochasz skoro ten zakrzywiony nóż miał być jej dowodem postrachem dla wszystkich mych wrogów
dla złych spojrzeń
szakalich i wilczych
 
ojcze abrahamie
wciąż słyszę głos twój niczym wiatr pustynny
tak kocham cię bardzo...
lecz nad ciebie -
wybacz mi mój synu -
wszechmocnego kocham boga!
 
dlaczego więc ten szpon nad wątłym mym ciałem widzę
i słyszę przeraźliwy płacz matki zza światów
kiedy zbudzonego koszmarami nocy
nadaremno próbuje mnie
pocieszać
 
dziś wiem że wiara jest wiarą wówczas gdy obrać ją z szaleństwa
a dżambia mój ojcze żadnym jej wyrazem
lecz jego religijnego obłędu i
szaleństwem
 
...i gdzie te grube babska z opieki społecznej teraz ich nie ma kiedy tatko serce chce mi wyciąć w darze dla jakiegoś bóstwa zrodzonego w jego chorej głowie...
trzymam mocno dżambie w małej dłoni
chce bez pośrednictwa ojca pogadać sobie z IHWH

 

Mirosław G. Majewski
Mirosław G. Majewski
Wiersz · 22 czerwca 2022