By wyrazić słowami uczucia, język zbyt ubogi.
Próbujmy przeskoczyć nie zrozumienia tego progi.
Nie osądzajmy innych, byśmy nie byli sądzeni,
tej krzywdzącej słabości, pozbawić trzeba korzeni.
Przecież w życiu nigdy nic nie dzieje się bez przyczyny,
nie rzucajmy osądami - nie jesteśmy bez winy.
Krytykując bazujemy na własnych doświadczeniach
i zniekształcających często obraz przemyśleniach.
Jako wytwór umysłu zawierają cząstkę prawdy,
bierzmy to pod uwagę, nie czujmy nigdy pogardy.
Oczami serca popatrzmy na drugiego człowieka,
tak jak i my pragnie miłości i na nią wciąż czeka.
Emocje z nas wypływające są czasem burzliwe
i potrafią bardzo nas zranić, gdy są zbyt kąśliwe.
Rzadko się nam udaje krzyk duszy otulić w słowa,
puenta wiersza ukryta, za słowami się chowa.