Literatura

Apel bakterii do wirusa (wiersz)

Wiesława

Piszą i mówią o tobie wszędzie!

Jesteś znany już na całym świecie.

Mówiąc przesadnie o twej potędze,

czasami ktoś banialuki plecie.

 

Pobijasz teraz wszelkie rekordy!

Wkręciłeś się nawet w politykę.

Uderzasz w lęku nasze akordy,

swoją ekspansją siejąc panikę.

 

Mutujesz się stale w swym RNA,

ja jestem tylko skromną bakterią.

Ciut antybiotyku, już mnie nie ma,

nikt nie reaguje na mnie histerią.

 

Ty zabierasz czasem ludziom życie,

podstępnie atakując im płuca.

Ja spokojnie żyję sobie w jelicie,

twoja strategia mnie zaś odrzuca.

 

Zachowujesz się jak terrorysta,

to, co wyczyniasz mnie bardzo boli.

Jesteś katem, to rzecz oczywista.

W apelu do Covida - Escherichia Coli.

 


dobry– 3 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Wiesława
Wiesława 19 lipca 2022, 00:21
Mithril uzasadnij proszę swoją fatalną ocenę.
przysłano: 14 lipca 2022 (historia)

Inne teksty autora

Zmiana
Wiesława
Odwieczne pytania
Wiesława
Symfonia zmysłów
Wiesława
Do M...
Wiesława
Moc tęsknoty
Wiesława
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca