Literatura

Och - te pióra (wiersz)

Irena Świerżyńska

Na podwórzu zamęt wielki

gromkim głosem kury gdaczą

strajk ogłoszą

obraziły się

 

zdeptane....

 

kogut wyniósł swoje ego

zaśpiew

nosi

 

te staroci 

te pukawki

już nie widzą mojej klasy

 

wasze piórka zwiędną z czasem

ślad patyny duszę zgasi

 

u mnie srebro blask podnosi

 

jestem wielki  - duch moc trzyma

oka błysk i leci

 

grzebień w pionie

ten na górze i na dole 

 

olaboga..!

 

co będzie potem...

 

 

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 25 lipca 2022, 21:45
"grzebień w pionie

ten na górze i na dole



olaboga..!"

Olaboga, nie miałam nigdy do czynienia z hodowlą kur różnej płci ha, ha, ha...wyjaśnij o co chodzi z tymi grzebieniami do góry i na dole???...:)))
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 26 lipca 2022, 09:15
Och - oczywiście - to przenośnia - ile "kogucików" - jest dokoła, nawet na tym - portalu. Nie mam nic wspólnego z hodowlą - ale, znać teoretycznie mogę. Na ten temat - pisze pismo literackie Epea. Polecam - zajmuje się tym wykładowca Akademii Sztuk Pięknych.
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 26 lipca 2022, 09:31
Wyjaśnię - zwrot - olaboga -"zapożyczyłam" - od Katarzyny Bondy - (też o tym w piśmie literackim Epea)
przysłano: 25 lipca 2022 (historia)

Inne teksty autora

przed i po...
Irena Świerżyńska
Szare smugi krążą w duszy...
Irena Świerżyńska
Z tajemnicą ziarno rośnie...
Irena Świerżyńska
Czy podzieli...
Irena Świerżyńska
brzegi dwa
Irena Świerżyńska
Kiedyś przyjdzie...
Irena Świerżyńska
Na tym polu już są kwiaty
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca