DOBRZE BYĆ WARIATEM

Marek Kierus

 

 

Dobrze być wariatem na Ziemi

pieniądze i kobiety

klejnoty i złoto

w darze otrzymał

 

wariat niebo otwiera

z Bogiem gra w berka

słońce gasi

gwiazdy rozpala

 

wariat nie zna wrogów

czasu, ludzi i miast

żyje we wnętrzu kamieni

które po drodze zbiera

 

 

wariat w lustrze jest niewidzialny

niewidzący i nietykalny

w ciszy szczęśliwy

wyniesiony na ołtarze łask

 

wariatowi przebaczą

sądy i kodeksy

ubiorą go w kaftany

wśród bieli

 

dobrze być wariatem na Ziemi

dotykać Boskich promieni.

 

Marek Kierus
Marek Kierus
Wiersz · 13 sierpnia 2022
anonim
  • Marek Kierus
    Mithilr nauczyłem się pisać Twoje imię ,bardzo trudne ,fajnie , że przeczytałeś. Nie ważne ,że fatalny ,ważne a może nic nie ważne ,mam to w d...

    · Zgłoś · 2 lata
  • Mithril
    "Marek Kierus
    Mithilr nauczyłem się pisać Twoje [...]"

    ...doprawdy?

    · Zgłoś · 2 lata