klasztor namgyal tsemo [8-a]

das

osiągnąłem w życiu wszystko co miałem osiągnąć

zgodnie z regułami społecznymi i nakazami wiary
w działaniu widzę doktrynę przyczyny i rezultatu
tak jak wyjaśniali to przed stuleciami nauczyciele
ujrzałem w sercu wszystko to co warto zrozumieć
tak by móc już w tym życiu osiągnąć stan spokoju


osiągnąłem w życiu wszystko co miałem osiągnąć
warunki egzystencji i władzę umysłu nad materią
pokonałem w sobie tę chciwość nienawiść i iluzję
jak wszyscy inni ludzie szukający klejnotu wiedzy
pozostała ta klarowna pustka warto ją zrozumieć
tak by móc już w tym życiu osiągnąć stan spokoju

 

das
das
Wiersz · 18 sierpnia 2022
anonim